София издига пред общината знамето на Украйна и кръщава алея „Героите на Украйна“

Украинското знаме ще бъде поставено до българското пред сградата на Столична община на ул. Московска 33. Алеята пред руското посолство занапред ще се казва „Героите на Украйна“, а градинката в близост до Руското посолство ще бъде кръстена на името на руския опозиционер Борис Немцов. Това реши в четвъртък Столичният общински съвет, който проведе първото си заседание присъствено след пандемията. Предложенията бяха подкрепени от ГЕРБ-СДС, ДБ, и независимият съветник Борис Бонев. Против инициативата на солидарност с жертвите на войната в Украйна гласуваха от БСП и ВМРО.

Знамето на Украйна пред сградата на общината

Знамето на Украйна ще застане до това на България и на ЕС пред Столична община. Решението бе прието с 36 гласа „за“ и 14 „против“, като предложението дойде от председателя на градския парламент на София Георги Георгиев (ГЕРБ), Николай Стойнев (ГЕРБ), Диян Стаматов (ГЕРБ), Грети Стефанова (Демократична България) бе прието. Съветници от „БСП за България“ поискаха точката да бъде отложена, но искането им не бе прието.

Страстите по време на заседанието се нажежиха от изказване на общинския съветник от БСП Николай Велчев, което завърши с освирквания. Вълчев излезе с твърдения, че през 2014 г. властта в Украйна била „взета насилствено“ и „ръководството на Украйна е фашизирано“.

Алея „Героите на София“

Столичният общински съвет (СОС) взе решение за именуване на алеята пред Руското посолство на „Героите на Украйна“. Така София става част от глобалната инициатива за подкрепа на Украйна чрез преименуване на общински обекти в непосредствена близост до посолствата на Руската федерация и застава редом с Атина, Вашингтон, Вилнюс. Копенхаген. Лисабон, Лондон. Осло. Прага. Рига. Тирана. Торонто, където подобно решение се обсъжда или вече е взето, пишат в доклада вносителите.

Още на 30 март т.г. журналистът, продуцент и режисьор Найо Тицин предложи булевардът пред руското посолство в София да се преименува на „Героите на Украйна“. Предложението на Тицин бе бул. „Драган Цанков“ в частта му пред руското посолство да бъде преименуван на бул. „Героите на Украйна“. Ставаше въпрос за отсечката от бул. „Пейо Яворов“ (кръговото на телевизионната кула) до ул. „Никола Мирчев“. В тази отсечка на булеварда има само един адрес и това е адресът на посолството на Руската федерация в България, написа журналистът Найо Тицин, цитиран от БТА.

Градинка на името на Борис Немцов

Градинката в близост до Руското посолство бе преименувана на името на руския опозиционер Борис Немцов.

Източник: mediapool.bg

The post София издига пред общината знамето на Украйна и кръщава алея „Героите на Украйна“ appeared first on Начало.

0
0