„Спаси София” разкри обществена поръчка за улично осветление със завишени цени

Столична община се готви да плати уличното осветление на София с цени между 3 и 77 пъти по-високи от пазарните, съобщи в неделя пред бТВ общинският съветник Борис Бонев. Неговата организация „Спаси София“ е разследвала обществена поръчка за уличното осветление от СО на стойност 73 милиона лева.

Твърденията на Бонев веднага предизвикаха остра реакция. Премиерът Кирил Петков и кметът Йорданка Фандъкова разпоредиха проверки на изнесените данни. А ресорният заместник-кмет обясни, че всичко в обществената поръчка е наред.

„Разследването ни показа, че има цени между 3 и 77 пъти по-високи от пазарните. Има разминаване в цените между двете фирми, които са спечелили обществената поръчка. В една от фирмите средната работна заплата е от 7000 лева, което е почти заплатата на премиера на страната. Договорите са подписани и са влезли в сила“, съобщи Бонев.

По думите му в обществената поръчка столицата е разделена на четири части, като те са спечелени от две фирми – по две части на фирма.

„Говорим за едни и същи лампи, не различни. В северна София една лампа ще струва 5755 лева, а в южна София – 1587 лева“, каза Бонев.

Той даде и фрапиращ пример – границата между зоните на двете фирми е между Президенството и Министерския съвет. От едната страна на тротоара откъм „Дондуков 2“ лампите струват 1578 лева, а от страната на „Дондуков 1“ – същите лампи струват 5755 лева за лампа.

„Нашият екип направи и експеримент. Избрахме пет артикула от обществената поръчка, които закупихме от най-обикновен магазин. Единият е редова клема, най-обикновено устройство. Ние я купихме за 81 стотинки, а СО ще плаща за тази клема 17,55 лева. Общо петте артикула в нашата фактура са на стойност 139,7 лева, а за същите неща СО плаща 910 лева“, каза Бонев.

Освен това в договора на по-скъпата фирма е поставена средна работна заплата за служителите от 40 лева на час или 7000 лева на месец.

Общинският съветник призова за оставка на заместник-кмета по транспорта Кристиан Кръстев, който е подписал тези договори.

Премиерът ще разпореди проверки

Премиерът Кирил Петков реагира във Фейсбук на изнесени данни от общинския съветник Борис Бонев. Още в понеделник ще разпоредя проверки по тези изнесени факти, посочва министър-председателят.

„Когато в София, заради начина на провеждане на обществените поръчки, една улична лампа от едната страна на улицата струва 1587 лв., а от другата страна на същата улица струва 5755 лв., значи наистина ни трябва Антикорупционна комисия с разследващи функции. Час по-скоро! Законът за КПКОНПИ е огромен приоритет! Едновременно с това от общинската администрация ни казват, че София нямала бюджет да покрие цените на тока и щяла да разрежда градския транспорт. Когато изчистим корупционните практики, ще има бюджет за всичко!“, коментира Кирил Петков.

И Фандъкова заповяда проверка

„Вътрешен одит“ на Столична община ще извърши проверка на процедурите по избор на изпълнители за ремонт и изграждане на улично осветление в София“, по заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. В обхвата на проверка ще се включат и направените възлагания на различни дейности и плащанията им до момента, съобщи в неделя пресцентърът на столичната община.

Позицията на зам.-кмета

По-късно в същото предаване на бТВ се включи и самият заместник-кмет Кристиан Кръстев.

„Приблизително една и съща е среднопретеглената цена, която се заплаща от общината, на всяка от двете фирми, които отговарят за уличното осветление в София. Това е така, защото общата оценка в договорите за улично осветление съдържа два елемента – единият е цените за изграждане и основен ремонт, а другият – цените за поддръжка“, заяви Кръстев.

Той обясни, че търговската стратегия на едната фирма е била да даде по-високи цени за изграждане и по-ниски за поддръжка на уличното осветление, а на другата – обратната – по-ниски цени за изграждане и по-високи за поддръжка.

Кристиан Кръстев каза, че по негово искане към договорите са сключени и анекси, с които фирмите приемат да намалят цените, при които са отбелязани съществени разлики.

„Когато видях финалното класиране и това, че едната фирма е заложила на стратегията да има по-високи цени за изграждане, и по-ниски за поддръжка, а на другата – по-високи за поддръжка и по-ниски за изграждане, поканих фирмите и ги помолих да си намалят цените, в частта, в която има дисбаланс. Съответно и с двете фирми има анекс, в който цените са им намалени“, обясни зам.-кметът.

„В тази обществена поръчка са участвали и общински съветници, включително и от опозиция, като няма подадени особени мнения от никой от членовете в комисията. Откритата процедура за избор на изпълнител за изграждане и поддръжка на уличното осветление не е обжалвана от никоя от фирмите, които са участвали, добави той.

На въпрос дали е нормално в едната фирма служителите да получават по 7000 лева заплата месечно и тези пари да идват бюджета, Кръстев каза, че не може той да решава как отделни фирми стимулират служителите си.

„Разбира се, прави впечатление тази сума за заплата, но това е позиция на работодателя. Ние не можем да влияем на една или друга фирма каква да бъде политиката ѝ за мотивиране на служителите“, каза Кръстев.

„И финансовият министър Асен Василев каза, че работодателите не плащат високи заплати. Очевидно тази фирма плаща такива“, каза Кръстев.

Относно цените за отделните артикули, които Бонев също посочи, че са завишени, Кръстев коментира, че това са договорки между фирмите и техните доставчици, а не работа на Столична община.

Кръстев обяви, че няма подаде оставка.
 

Източник: mediapool.bg

The post „Спаси София” разкри обществена поръчка за улично осветление със завишени цени appeared first on Начало.

0
0