Туризмът е загубил 5 млрд. лева през 2020 година

0

0

Загубите от вътрешен и входящ туризъм възлизат на около 4,2 млрд. лв. по данни от НСИ и БНБ за първите 9 месеца от 2020 г. Очакванията са те да нараснат поради малкия брой туристически пътувания в края на годината.

„Не е изключено загубите от вътрешен и входящ туризъм да надхвърлят 5 млрд. лв. за цялата година, като все още предстои да бъде публикувана окончателната статистика“, заяви министърът на туризма Марияна Николова при посещението си в Бургас.

Тя представи данни от Единната система за туристическа информация за пренощувалите в местата за настаняване през 2020 г. Техният брой е 4,5 млн. От тях над 3,3 млн. са българи, а чужденците са над 1,2 млн. През миналата година са регистрирани над 400 хил. румънски туристи в местата за настаняване, а броят на гостите от Германия е под 100 хиляди. На трето място по посетители се нарежда Полша с над 85 хил. туристи.

Водещите 10 дестинации у нас за цялата минала година са Созопол, Приморско, Несебър, Варна, София, Банско, Велинград, Балчик, Самоков и Пловдив. Най-посещавана е община Несебър, която е посрещнала около половин милион туристи през миналата година.

Очакванията са това лято да пристигнат 6 400 чартърни полета на Летище Бургас, каза Николова. Министерството на туризма предстои да открие туристическо представителство във Варшава. По думите на Николова в момента зимните ни курорти са пълни на 40%, а спа дестинациите са резервирани на 100%.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0