Украински депутат е бил арестуван в България по подозрение в трафик на бежанци

Депутатът от украинската Върховна Рада Игор Василиковски е бил арестуван край Бургас в средата на април, научи Mediapool. Той е бил задържан заедно с още един украинец, който превозвал в колата си 19 сирийци, заразени с коронавирус. Двамата са арестувани край село Индже войвода.

По случая е образувано разследване. То се води от районната прокуратура в Бургас и е за подпомагане на чужденци да преминат незаконно границата. По делото има данни, че Василиковски е депутат, потвърдиха от прокуратурата. За да се потвърди или отхвърли тази информация са поискани справки от украинското посолство.

Засега няма повдигнати обвинения. И Василиковски, и другият украинец са били освободени и са без мерки за неотклонение.

Към момента не е ясно как двамата са влезли у нас. Това се проверява, заявиха от прокуратурата.

Василиковски е депутат от партията на украинския президент Володимир Зеленски „Слуга на народа“.

През 2019 г. сайтът „Одески ведомости“ публикува информация, че Василиковски има двойно гражданство и че притежава български паспорт. Медията пуска снимка на документа. На нея се вижда, че валидността на паспорта изтича през пролетта на 2020 г. и че е издаден от МВР-Разград.

Друга украинска медия – „Думская“ – в свой материал от миналото лято твърди, че депутатът е бил спрян от полицейски патрул заради подозрение, че е шофирал под влияние на алкохол или наркотици. Тогава той отказал да се тества. Съставен му е акт.

Според платформата за антикорупционни журналистически разследвания „Каталог ФАР“ има данни, че кампанията на Василиковски през 2019 г. е била непрозрачно финансирана. Според платформата пари са били давани от фирма, зад която стои съпругата му Олена Василиковска. Самият депутат дава над 700 хил. гривни за кампанията си, а в същото време семейството му декларира доход от по-малко от 200 хил. гривни.

Василиковски е избран за депутат през 2019 г. Според сайта my.ua той е бил полицай и данъчен служител. След това се е занимавал с частен бизнес.

Източник: mediapool.bg

The post Украински депутат е бил арестуван в България по подозрение в трафик на бежанци appeared first on Начало.

0
0