Шефът на Стокова борса с новина за цената на олиото

Има ръст в цените на пшеницата и слънчогледа от началото на войната. Всички продавачи на зърно, които бяха активни допреди седмица-две, сега изчакват началните цени, на които ще започне изкупуване от държавата за запас. В момента на Стоковата борса няма сделки. На международните пазари повишаването на цената се задържа, цените са по-високи в сравнение със същия период на миналата година, като ръстът е около 20-30%. Това каза пред БНР Васил Симов, изпълнителен директор на Стоковата борса.

Той уточни, че цената у нас няма да е по-различна от тази по световните борси:

„Виждаме, че Русия изнася за 440 долара на тон, пазарите в САЩ са при цена 480-500 долара за тон, подобна е цената в Германия… България има нужда да продаде зърното от миналата реколта. У нас има значително количество хлебна пшеница, фуражна царевица, фуражна пшеница, които би следвало да се реализират до новия сезон. Износът не е спрян, очаква се интервенцията на държавата, за да може производители и търговци да получат добро възнаграждение за труда си“.

Симов допълни, че новата реколта се очаква с интерес от анализаторите, които търгуват по борсите, от производителите и от търговците, но подчерта, че прогнози е трудно да се направят.

„При слънчогледа е по-фатална ситуацията, тъй като Украйна е най-големият производител в света. Това реагира върху цената на олиото. След началото на войната на най-големия борсов пазар за слънчогледово олио – борсата в Ротердам, от 1400 долара на тон цената се покачи до 1700 долара на тон“.

Той подчерта, че българското олио е гарантирано – има добра реколта, производителите работят стабилно, но търговците се опитват да пробват по-висока продажна цена.

„Има олио и високите цени няма да останат за дълго. Цените на едро ще се върнат до 3,50 – 4,00 лева за литър“.

И беше категоричен, че при добра реколта няма да има поскъпване на пшеницата и слънчогледа, „рязко поскъпване на хляба и олиото не се очаква“.

Източник: fakti.bg

The post Шефът на Стокова борса с новина за цената на олиото appeared first on Начало.

0
0