Шефът на Revolut стана четвъртият милиардер, отказал се от руското си гражданство

Роденият Русия съосновател и изпълнителен директор на дигиталната банка Revolut стана четвъртият милиардер, който се отказа от руското си гражданство. За това съобщи в понеделник руското издание на Forbes, като позовава на представител на Revolut, потвърждавайки информация на британския в. „Телеграф“

„Ник е гражданин на Великобритания“, цитира Forbes представителя на Revolut. Оттам също така заявяват, че след началото на руската инвазия в Украйна, която Сторонски публично осъди, компанията е предложила помощ за преместването на всичките си служители от Украйна и Русия, а освен това е закрила клоновете си в Руската федерация.

Ник Сторонски, който преди това имаше едновременно руско и британско гражданство, е четвъртият бизнесмен от бившите и настоящи участници в рейтинга на Forbs, които в последните месеци се отказват от руския си паспорт. През 2022 г. Сторонски влезе в топ 20 на руския списък. Неговото състояние се оценява на 7.1 млрд. долара.

Другите трима милиардери, които напоследък се отказаха от руско гражданство, са собственикът на инвестиционния фонд DST Global Юрий Милнер, основателят на инвестиционната компания Freedom Finance Тимур Турлов и роденият в Америка финансист Рубен Варданян.

Ник Сторонски е син на Николай Сторонски, ръководител на „Промгаз“, изследователския институт на руския държавен газов гигант „Газпром“.

На 19 октомври Украйна наложи санкции на Сторонски – старши, забранявайки му да влиза в Украйна и замразявайки активите му в страната.

„Той носи отговорност за материалната и финансова подкрепа на действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна“, мотивира се Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна.

Николай (Ник) Сторински – младши основава банковата услуга Revolut през 2015 г. заедно с украинеца Влад Яценко.

След началото на пълномащабната руска война в Украйна през февруари т.г., той се обяви публично незабавно прекратяване на бойните действия. През април 2022 г. той беше един от свързаните с Русия предприемачи, които помолиха издателите на американския Forbs да не ги наричат „руски бизнесмени“.

Източник: mediapool.bg

The post Шефът на Revolut стана четвъртият милиардер, отказал се от руското си гражданство appeared first on Начало.

0
0