170 хиляди километра тръби, договори с 30 държави: истината за влиянието на Газпром

Газпром доминира пазара на природен газ в Европа. Но руският държавен концерн не печели своите милиарди само от добив и износ на енергия, а също и от финансови сделки, медии и дори от футбол. Ето как:

Колко могъщ е Газпром? Много потребители, които отопляват жилищата си с газ, вероятно си задават този въпрос. Особено сега – на фона на струпването на руски войски по източната граница на Украйна. Ако в сегашната криза на Русия ѝ бъдат наложени тежки санкции от Запада, а тя спре подаването на газ за Европа, това може да предизвика сериозен недостиг.

Газпром контролира германския газов пазар

Газпром притежава най-големите запаси от природен газ в света и контролира германския газов пазар с дневни доставки от 272 милиона кубически метра за Федералната република. Това количество може да нарасне значително, ако новият газопровод „Северен поток 2“ влезе в експлоатация.

Газпром стопанисва и няколко газохранилища в Германия, най-голямото от които – в Реден, провинция Долна Саксония, което руският концерн придоби през 2015 година. В Германия Газпром има участия в още три газохранилища – тези в Етцел, Йемгум и Хайдах.

Също така и част от преносната мрежа в Германия се намира в руски ръце: заедно с германската компания Wintershall Dea, Газпром има участие в четири далекопровода. Той държи 51 процента в компанията „Северен поток АД“ със седалище в швейцарския Цуг, която стопанисва газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“.

Към днешна дата Газпром разполага с тръби, чиято дължина надхвърля 170 хиляди километра, през които руснаците доставят природен газ на общо 30 страни.

Над 500 милиарда кубика газ за година

Газпром добива газ не само в Русия. Заедно с Wintershall Dea, превърнала се в най-важния му партньор, руският концерн добива и в Нидерландия. През 2015 г. двете компании създадоха дружеството Wingas, което вече е 100-процентова собственост на Газпром. „Руснаците го използват като централен доставчик в Европа и за тях компанията има много важно значение“, казва главният редактор на специализираното издание Energate Хайко Ломан.

През 2021 г. в световен мащаб са добити почти 515 милиарда кубически метра природен газ – с 14 на сто повече от предходната година. На този фон шефът на Газпром Алексей Милер определи 2021-а като най-добрата година за компанията от 2013-а насам. Съответно той очаква и най-добрите финансови резултати на компанията въобще в нейната история.

Бивш офицер от Щази ръководи бизнеса в Германия

Германия е сред най-големите купувачи на руски природен газ. През 2021 г. продажбите на германския пазар са нараснали с над 10 процента, а бизнесът на Газпром във Федералната република е поверен на дъщерната компания Germania. Шеф на фирмата е Матиас Варних – бившият офицер от Щази е стар приятел на руския президент Владимир Путин. Варних рядко се появява публично – най-често може да бъде видян на стадиона на футболния клуб „Шалке 04“, чийто спонсор е Газпром и в чийто надзорен съвет Варних участва. Годишно Газпром налива по 15 милиона евро в клуба.

Но най-важната връзка на Газпром с германската политика е Герхард Шрьодер. Бившият канцлер на Германия е председател на Управителния съвет на „Северен поток АД“ и е предложен за член на Надзорния съвет на Газпром на мястото на Тимур Кулибаев, който е зет на президента на Казахстан Нурсултан Назърбаев.

Дългата ръка на Кремъл

Особено влияние в този орган обаче Шрьодер едва ли ще има, казва експертът по руските въпроси в берлинската фондация „Наука и политика“ Янис Клуге. „Независимите членове на Надзорния съвет имат декоративна функция“, смята експертът. Защото този съвет всъщност е изпълнител на волята на Кремъл.

Истинските стратегически решения се вземат в Москва – лично от президента Путин. Включително това кой и колко газ да получава в чужбина. Изпълнител на неговите решения е шефът на Газпром Алексей Милер. Той ръководи компанията от около 20 години и също е близък приятел на Путин. Под негово ръководство Газпром се превърна от фирма, която добива газ, в огромен конгломерат.

Милиарди печалба от медии и банки

Отдавна обаче Газпром не печели всичките си пари само от газ. За да не е толкова зависим от променящите се цени на природните суровини, концернът навлезе и в банковото дело и в бизнеса с медии. „Газпром медиа“ междувременно притежава 9 телевизионни канала в Русия, 29 тематични канала, 10 радиостанции и две издателства. Медийният бизнес на Газпром възлиза на 1,2 милиарда евро.

От 1990 г. Газпром има и собствена банка – Газпромбанк. Тя работи както с частни, така и с фирмени клиенти, занимава се и с инвестиционно банкиране, търгува с валута и суровини.

Решения противно на фирмената логика

Газпром не е компания с чисто икономическа дейност, насочена към генериране на печалба, казва енергийният експерт Михаил Крутихин от московската агенция RusEnergy. По думите му има и един втори, политически Газпром, който не се ръководи от чисто търговските интереси. Така например се смята, че през 2021 г. концернът е можел да изнесе с 1/3 повече газ за Европа, но не го е направил по чисто политически съображения.

Източник: fakti.bg

The post 170 хиляди километра тръби, договори с 30 държави: истината за влиянието на Газпром appeared first on Начало.

0
0