9 млн. лв. е бюджетът за преброяването на земеделските стопанства

0

0

От днес започва преброяването на земеделските стопанства в страната. В него ще ще се включат 1500 преброители, които ще събират информация по предварително изготвен въпросник. Бюджетът за преброяването е близо 9 млн. лева, съобщи БНР.

Преброяването на стопанствата се провежда веднъж на 10 години. Броенето започва днес, като до 18-ти септември фермерите ще могат да се преброят онлайн, а след тази дата тръгват анкетьорите. Те ще събират информация за: „Ползваната земя, отглежданите селскостопански животни, ползваната земеделска техника, работната сила и други дейности в стопанството, сградите за животни“, обясни Николай Маринов от Земеделското министерство и напомни, че събраните данни се ползват за статистически, а не за данъчни цели.

Експертът апелира да се подава коректна информация, за да не се изкривява общата картина на земеделието ни. Например: „Не може България да е на последно място по добив на мляко някъде от около 3000 литра при кравите. Във всички държави е над 4000 литра. Това означава, че ние някъде крием, нещо е изкривено“.

Преброяването ще продължи до 18-и декември.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0